Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

onsdag 28 mars 2012

Konsum i Morup - världens minsta och sötaste konsumbutik


Idag har jag varit på utflykt. Jag har besökt världens minsta och sötaste Konsumbutik. Den ligger i Morup i Falkenbergs kommun. Den kallas också för lanthandel, men det är en Konsumbutik.
Denna lilla nostalgiska butik, med femtiotalskänsla, har under två år sålt mina böcker om bronsåldersflickan Fry. Jag var där och levererade böckerna för två år sedan och blev helt ”såld” på den lilla affären. Under åren har jag sedan kommit tillbaka då och då och gjort små besök. Carina som är en av mina största ”läsarfans” hittade mina böcker där. Hon har senare berättat för mig att det var omslagen som hon fastnade för. Sedan låg böckerna ett tag innan hon läste dem och därefter har hon varit en av mina trognaste bokambassadörer.
Över den här utflykten vilar ändå en slags sorg för nu hämtar jag hem de sista böckerna. Om några dagar stänger denna lilla fantastiska butik och sedan är Konsum i Morup en del av vår historia. Ett minne av en tid som en gång varit. Butiken gick nog att driva runt på sin minimala kundkrets, men Coopkedjan centralt är nog inte intresserad av sådana små butiker.
Nu har jag fotat både butiken med sin lanthandels- och snabbköpsskylt och den fascinerande 50-talsdörren. Jag har ju en fascination för dörrar. Tänk så många som gått ut och in genom den dörren. Jag skulle vilja skriva ”dörrens historia”. Berätta om alla dessa människor som öppnat och stängt den.

Monika

8 kommentarer:

 1. Javisst..vi måste fånga stunden..innan den är borta för alltid..ha det..Maria

  SvaraRadera
 2. Hm, den har jag aldrig sett men brukar inte vara så uppmärksam ute på landet heller :)

  SvaraRadera
 3. Jag tycker att det är så sorgligt när små butiker tvingas stänga p.g.a. den stora koncernens bristande intresse för landsbygdens liv. Även här på orten stänger konsumbutiken dörren för sista gången i slutet av veckan.
  Kvar blir ett centrum utan matvarubutik.
  / maria

  SvaraRadera
 4. Vad tråkigt att den ska stängas. Det är så mysigt och väldigt nostalgiskt med små fina butiker.

  SvaraRadera
 5. Sorgligt att den ska läggas ner.
  Men som dom säger...allt har sitt slut.
  Kram!

  SvaraRadera
 6. Jag bodde i ett hus från trettonhundratalet i Tyskland en natt. Då fick jag samma känsla....tänk vad många människor som passerat genom århundradena och deras historia, spännande..

  SvaraRadera
 7. Vad roligt ändå att du haft dina böcker till försäljning där under två år. Du är verkligen en del av historien i den lilla butiken på så sätt, nu när den lägger ner. Trevlig helg, en dag "för tidigt"!

  SvaraRadera
 8. "Dörrens historia" skulle nog bli en bestseller :)
  Synd att affären stängs, det är ju så mycket roligare med små gulliga butiker än stora varuhus...

  SvaraRadera