Lyckebo och Jul på Lyckebo

Lyckebo och Jul på Lyckebo

fredag 17 februari 2012

Bokbloggar och recensioner

Det är spännande med recensioner.
Många bokbloggare skriver om mina böcker. Både unga och äldre. För det mesta är de flesta ganska positiva till mina böcker. Då och då kan det komma någon negativ skribent, men över lag är det mycket positiva ord.
Det jag har upptäckt är att många olika åldersgrupper gillar böckerna. Men det som jag själv, som författare, upplever som lite märkligt är när det nästan alltid är de yngre läsarna, de som är i tonåren, som skriver att de nog är lite för gamla för boken. Sådant hör jag nästan aldrig från de äldre läsarna. Hur kan det komma sig? Det borde ju vara tvärt om!
Ibland tänker jag att böckerna kanske passar bättre för äldre. Även om det inte var min tanke från början. Från början riktade jag mig till yngre läsare.
Men de yngre är ju inte negativa. De bara tycker att de är lite för gamla. Annars är böckerna bra, skriver de.
Det här får mig att funder på om läsaren kan bli för gammal. Finns det någon gräns där vi går över och sedan kan vissa böcker inte läsas? Jag själv läser med glädje böcker som vänder sig till olika åldersgrupper. Ibland läser jag bilderböcker för mindre barn och upptäcker saker som för mig som gammal är nästan som ett äventyr. Kanske ser jag boken på ett annat sätt än om jag var fem år? Jag ser andra saker än vad det lilla barnet ser, men båda har vi en upplevelse.
Så tror jag att man måste läsa alla böcker. Jag öppnar boken och börjar läsa. Jag förväntar mig att varje gång få en stor upplevelse.
Här nedan finns länkar till två yngre bloggare som den senaste månaden läst Solbarnet och Månguden.
Bokugglan skriver i sitt inlägg om Månguden.
Elinasbokliv skriver om Solbarnet.

Blir så glad över alla dessa bokläsande bloggare. Det är nästan som en liten folkrörelse. En folkrörelse som bär fram läsandet.
Tack Elina och Tova och alla andra bokbloggare för att ni finns!

Monika

7 kommentarer:

 1. Ingen är för gammal för ord!
  Ha en trevlig helg!
  kram E

  SvaraRadera
 2. Jag är "ung" och jag ÄLSKADE solbarnet!
  Nu ska jag bara läsa dom andra böckerna.
  Kram!

  SvaraRadera
 3. Hej Monika!
  Jag tycker inte att man kan bli "för gammal" för att läsa böcker som riktar sig till unga.
  Jag är 45 och har med behållning läst dina böcker om Fry. Varken språket eller historien tycker jag är särskilt "ungdomsanpassad" eller vad man nu vill kalla det.
  Trevlig helg!
  / maria

  SvaraRadera
 4. Måste vara jättekul att få respons från yngre läsare. Jag minns inte exakt hur det gick till när jag lämnade ungdomsböcker och övergick till vuxenlitteratur. En riktigt bra bok ska förstås kunna läsas av alla åldrar. Jag skäms men jag har inte läst dina böcker ännu... Cathrin (lyckas inte idag med att identfiera mig som icke robot, därför får det bli anonymt).

  SvaraRadera
 5. Ingen är så känsligt för att det ska vara barnsligt som en typ 13-åring, då är man ju så himla noga med att visa att man är stor, det är samma med illustrationer.
  /Pia

  SvaraRadera
 6. Det var jag som kommenterade, ursäkta, det var inte min mening att vara anonym : )

  SvaraRadera