Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

lördag 10 juli 2010

En utflykt till BjärehalvönFör några dagar sedan gjorde jag en liten utflykt till den undersköna Bjärehalvön. En kväll när molnen hopade sig och det föll några spridda regndroppar. Faktiskt de enda som synts till på flera veckor. Vi hade packat en fikakorg och tänkte oss en fin stund vid havet. Regnet verkade upphöra men när vi klev ur bilen så föll dropparna i en finstilt dusch över oss. Men vi trotsade vädergudarna och traskade ut på klipporna och se: bit för bit bröt solen igenom och det blev den soliga utflykt som vi tänkt oss.
Från Hallandsåsens sluttningar är det en vidunderlig utsikt över havet som omgärdar udden, både mot Skälderviken och Laholmsbukten.

Den gröna halvön är ett av mina favoritställen för bronsåldersfynd. Gravhögarna ligger tätt och ute på klipporna i reservatet, nedanför Hovs Hallar, finns också några stora stenrösen som kallas för Gröthögarna. För några år sedan gjorde släkten en dagslång fotvandring från Båstad till Torekov. Den turen kan jag rekommendera. Den följer havet och på några ställen går det bra att stanna och ta sig ett dopp.
Om du kör med bil är det lämpligt att ta väg 115 från Båstad och sedan svänga av vid Hov. Följ sedan Ingelstorpsvägen ned till havet.
Andra delen i min bokserie om Fry heter "Månguden". Den avslutas vid denna plats med solskivan som sänker sig i havet och eldsflammor som stiger upp mot skyn.
Det är inte så underligt att jag valde den platsen.

5 kommentarer:

 1. vackra platser!
  Du har aldrig funderat på att skriva något om Gotland. Jag jobbar som lärare på ön och det vore trevligt med någon historisk roman med lokal anknytning att läsa för barnen. Jag skall kolla in dina böcker!

  SvaraRadera
 2. Jo, jag skulle gärna skriva något om Gotland. Det är en underbar ö. Men just nu tar min bokserie all tid och alla andra idéer får ligga och vänta.
  Lokal historia för barnen är bra. Det kan väcka intresse som varar långt fram i livet.

  SvaraRadera
 3. När jag gick på gymnasiet hade jag en underbar historielärare - gotlänning förresten! Han fick mig att upptäcka historia och jag fortsatte sedan med att läsa det på universitet. Min kärlek till historiska berättelser har sedan aldrig lämnat mig. Jag brukar tänka på vikten av en bra berättare när jag hör många av dagens ungdomar säga sig avsky historia. Hur kan man göra det? Historia består just av historier och det är ju hur spännande som helst!

  SvaraRadera
 4. Historia är ett spännande ämne. Så otroligt mycket fantastiskt som har hänt tillbaka i tiden. Både när och långt tillbaka...

  SvaraRadera
 5. Tack för bra restips Monika - och vackra bilder! För övrigt så älskar jag Halland och dess natur!

  SvaraRadera