Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

måndag 29 september 2014

Kivik - natur och kultur


Många härliga hus i Kivik
Jag har tillbringat några dagar i Kivik på Österlen.  En slags vandring i natur och kultur.

I Kivik finns en fantastisk stengrav från bronsålder, ett givet mål för mig som skrivit böcker som utspelar sig i denna mystiska tidsålder, och dessutom delvis utspelar sig runt denna grav.

Kungagraven från bronsålder
Eftersom jag besökte graven i slutet av säsongen så fick jag också chansen till en trevlig pratstund med Ann-Louise Svensson, arkeolog, som driver både café och visningar av kungagraven, som den kallas.

Café Sågmöllan vid Kungagraven
Under tiden jag mumsade på goda våfflor fick jag berättat om graven och bronsålderns Österlen, för en bronsåldersnörd som mig blev detta lite julafton.

Gigantiska trädstammar i Stenshuvuds nationalpark
Nära Kivik finns nationalparken Stenshuvud, och där gjorde jag en lång vandring i den storslagna skogen med gigantiska träd och ålderstigna stammar, som fick mig att tänka på en sagoskog.

Tolkiens Enter i Stenshuvuds nationalpark
Tolkiens Enter var nära och det kändes som att trädandarna viskade.

Utsikt från Stenshuvuds topp
Jag klättrade också upp till högsta punkten där jag fick en storslagen utsikt över Hanöbukten. Vid Stenshuvud finns ett naturrum med många intressanta visningar av djur och växter som lever sina liv inom området.

Den vita fyren vid Stenshuvud
På tillbakavägen blev det också en härlig stund vi den lilla vita fyren, som ligger alldeles intill vattnet.

Kivik är ju känt för sina äppelodlingar, och några dagar efter mitt besök var det också äppelfest och marknad i hamnen. Äppeltavlan, som tillverkas av ett ton äpplen, var nästan färdig när jag åkte hem.

Äppeltavlan i Kiviks hamn
Givetvis blev det också ett besök på Kiviks musteri. Både god lunch och sedan några flaskor äppelmust, från årets skörd, fick följa med i bagaget. Musten gjord på äpplet Rödnos, blev en favorit.

På andra sidan om Kivik finns de öppna ängarna och backarna som kallas för Haväng. Namnet är så vackert att det fick en särskild plats i mina böcker om Solbarnet, och nu har jag också gjort ett besök i verklighetens Haväng.

Haväng
En vandring utmed denna öppna ängsmark och en stunds mediterande på höjderna, med havet, som ett gigantiskt panorama, kan verkligen rekommenderas.  

Killegårdens Bed and Breakfast i Kivik
Övernattade gjorde vi på Killegårdens Bed & Breakfast, en gammal Skånegård som ligger mitt i Kivik. Bra boende med en härlig frukost bestående av lokala produkter, och den kullerstensbelagda innegården är så charmig, så bara den är värd ett nytt besök.

Monika

2 kommentarer:

  1. Där är fint i Kivik men omnejd. Det är några år sedan jag var där och tittade. Förr i tiden när barnen var mindre så körde vi dit mer. nu blir det mer sällan. Ha det bra. kram/Anita

    SvaraRadera
  2. Tänkte på dig Anita, jag åkte visserligen inte förbi Sjöbo, men var ändå ganska nära. Kram till dig!

    SvaraRadera