Lyckebo och Jul på Lyckebo

Lyckebo och Jul på Lyckebo

onsdag 23 augusti 2017

Körsbärslandet av Dörte Hansen


Den tyska författaren Dörte Hansen debuterade 2015 med Körsbärslandet (Altes land) som utkom på svenska 2016 i översättning av Christine Bredenkamp.

Romanen utspelar sig i det vackra Olland, söder om Hamburg och intill floden Elbe. En landsbygd med stora korsvirkeshus och fruktodlingar. I slutet av andra världskriget kommer flickan Vera Eckhoff, som flyktingbarn från ostpreussen, tillsammans med sin mamma. Sextio år senare är hon fortfarande kvar på gården, där hon fick tak över huvudet, men hon känner sig ändå som en främling. En dag står Veras systerdotter Anne och hennes lille son utanför dörren. Anne flyr från ett liv i Hamburg och det plötsliga uppdykandet väcker upp gamla minnen.

Det här är en helt underbar roman. En berättelse om hur svårt livet kan vara att leva berättad med en humoristisk ton. En berättelse om människors flykt undan krig, och med en sorg som aldrig utplånas. En historia berättad med stor kärlek. En av de bästa böcker jag läst i år. Jag hoppas verkligen Dörte Hansen utkommer med fler böcker. För övrigt blir jag väldigt sugen på att resa till Olland.


Monika

Körsbärslandet hos Adlibris/Bokus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar