Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

måndag 23 maj 2016

En liten fransk stad - nu på SVT Play


Nu blev jag himla glad. SVT kommer snart att sända säsong 4 av den franska serien En liten fransk stad, och inte nog med det, alla säsongerna från 1 – 3 finns redan nu att se på SVT Play. Så den som ännu inte sett och följt denna utmärkta serie har nu guldläge att se hela serien från början.

Serien utspelar sig i den lilla fiktiva franska staden Villeneuve under den tyska ockupationen. Serien startar 12 juni 1940 med ett tyskt flyganfall och snart är invånarna infångade i stadens kyrka. Det blir starten på ett nytt liv för alla.

En liten fransk stad visar både på modiga och ibland en aning dumdristiga motståndsmän och kvinnor, men också på vanliga människors försök att anpassa sig och samarbeta eller inte samarbeta med tyskarna. En liten fransk stad är både spännande och väldigt välgjord.
Jag ser framemot att följa säsong 4 som startar den 11 juni.


Monika

7 kommentarer:

 1. Ja, tack Monika, en helt otrolig serie... den bästa kombination av fiktion och fakta man kan tänka sig. Inte sedan "Heimat 1" har jag upplevt något sådant. Jag arbetar själv med autentiska brev som skrevs av en fransk-judisk skolflicka, vintern 1942-43 , efter att ha arresteras av den franska polisen, för att hon inte bar Davidsstjärnan. Hon greps på väg till skola. Breven som jag fick av hennes syster, som överlevde förintelsen har jag översatt och dramatiserat. I "Brev från Louise", beskriver hon sitt liv i arresten. En sorts fransk Anne Fran. I TV-serien får vi följa hur judar tillfångatas och stängs in i en skola innan de skickades till sista anhalten, ett fängelse i Drancy, som ligger i norra Paris, innan de transporteras med tåg till "POlen" , d v s Auschwitz. I filmen nämns Polen både som ett framtidshopp, för de ovetande, och som ett definitivt slut för dem som visste. Så ordet Polen får en stark innebörd. TV-seriens styrka är dels dess psykologiska människoskildringar,ingen är helt svart eller vit, dels dess sätt att visa hur komplexa vi är, hur svaga vi är och hur lätt normala människor kan förvandlas till en mobb. Jag jämför med pöbelns beteende gentemot Marie Antoinette. Slående är också att se hur den franska polisen, de franska ämbetsmännen fick bli nazisternas förlängda arm, vilket har varit ett tungt bagage i den franska historien. Detta tänker vi kanske inte på så mycket. men som jag ideligen får bekräftat i "Brev från Louise".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi behöver inte gå längre än till vårt grannland Norge för att se en annan poliskår som ställde upp som ett lydigt redskap når landets judar skulle deporteras, i november 1942. Min gissning är att Sveriges poliskår hade agerat på ungefär samma sätt, om Nazityskland hade invaderat även Sverige.

   Radera
 2. Håller med dig Leif. Den här serien har fått mig att fundera över hur jag själv hade reagerat. Hade jag anslutit mig till motståndsrörelsen, hade jag hukat och försökt att inte se alla brott som begicks, eller hade jag bara försökt att fortsätta leva mitt liv i skuggan av ockupationen. Det jag hoppas på är att jag i alla fall inte försökt att vara en del av den "förlängda armen".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just så, man vet aldrig, och naturligtvis med vårt eget perspektiv verkar det ändå så lätt. Genom seriens till synes långsamma tempo, och grundliga personbeskrivningar får man tid att identifiera sig, och inse att man då var tvungen att välja... sympatierna växlar, egoismen, att rädda det egna skinnet, lyser fram hos alla, politiska klicheer som inte leder till handling, bara till skrän, är en annan sjukdom som drabbar många. Pratig naiv idealism, möter enögdhet och kommunistiska slagord, prat som hindrar aktiva humana handlingar, där inlärda principer eller pöbelskriken gäller mer än sunt förnuft, som står sig slätt i den verklighet som rådde. Detta skildras på ett förkrossande sätt, detta är en fantastisk bild av det komplexa samhället då, och nu. Serien har en stor pedagogisk och humanistisk uppgift. Att den sedan är uppbyggd som en deckare, med en överraskning eller ett nytt problem i slutet på varje avsnitt, gör den i detta fall inte sämre.

   Radera
 3. Ja de djupa personporträtten, och problematiken runt livet i den lilla staden, och den spännande handlingen med cliffhanger i slutet av varje avsnitt gör den här serien till ett mästerverk.

  SvaraRadera
 4. Från en som inte brukar titta på TV serier. En liten fransk stad griper tag i en på ett sätt som kanske inte riktigt går att förklara. Möjligen
  är det en kombination - verklighetsbakgrund, språket franska OCH tyska, människans komplexa natur i svåra situationer. Personer som formar samhället
  till något som blir svårt att hantera. Har sett alla avsnitten och hoppas på flera i SVT !!

  SvaraRadera
 5. Du beskriver det så bra. En kombination av olika faktorer. Jag ser framemot att se fler avsnitt.

  SvaraRadera