Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

torsdag 5 maj 2016

Där vägarna möts av Tommi Kinnunen

Författaren Tommi Kinnunen är född 1973 i Nordöstra Finland. Han debuterade 2014 med romanen Där vägarna möts som har utkommit på flera språk och 2016 på svenska. Den är till viss del baserad på verklighet och bygger på gamla fotografier som fanns i författarens uppväxthem.

Där vägarna möts är en berättelse om tre generationer. Barnmorskan Maria, dottern Lahja och Lahjas svärdotter Kaarina. Historien startar med den unga Maria som 1895 börjar arbeta som barnmorska i en liten by i norra Finland, nära den ryska gränsen. Hon hjälper fattiga kvinnor med födslar, och är samtidigt en egensinnig kvinna, som bygger ett eget hus och lever sitt liv utan att bry sig om vad andra tycker och tänker. Läsaren får också följa dottern Lahja, som till skillnad från sin mor gifter sig med Onni, en snäll man som genom kriget förändras och det uppstår en klyfta mellan dem. Onni bär också på en mörk hemlighet. Svärdottern Kaarina för historian in i nutid och ger också förklaringar.

Det här är en väldigt berörande berättelse, ett stycke 1900-talshistoria om både fattigdom och krigets påverkan. En berättelse om hur svårt det kan vara att leva. Jag gillar de små nästan novellartade kapitlen som för tiden och livet vidare. Berättelsen sträcker sig över hundra år, men jag får ändå en klar och tydlig bild av dessa levnadsöden.
En bra debutroman.


Monika

Där vägarna möts hos Adlibris
Där vägarna möts hos Bokus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar