Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

fredag 5 februari 2016

Min europeiska familj de senaste 54 000 åren

Jag har ett stort historiskt intresse, vilket också har lett fram till att jag skrivit fyra böcker som utspelar sig i bronsålder. Därför blev jag också väldigt intresserad av att läsa Min europeiska familj av Karin Bojs.

Boken handlar om människans utveckling i Europa sedan de första människorna lämnade Afrika. Med hjälp  av DNA-analyser får läsaren möta forntidens människor. Vi bär alla på en gemensam urmoder och urfader. En historia som startar i Mellanöstern och sedan följer olika invandringsvågor till det som vi idag kallar Sverige. Karin Bojs har läst hundratals vetenskapliga studier och intervjuat många världsledande forskare. Hon har också rest till ett tiotal länder för att följa spåren bakåt.

Min europeiska familj är en omfattande bok på nära femhundra sidor, men det är spännande slutsatser och en vidunderlig historia som berättas. Jag fascineras av tanken att bakom mig, och alla andra som lever i vårt nutida land finns en lång rad av mödrar och fäder som format oss till de människor vi är idag. Plötsligt synliggörs alla dessa mammor som funnits i ett obrutet led innan mig. Svindlande och nästan ofattbart.
Det här är verkligen ingen tråkig läsning, tvärtom, det är väldigt spännande! Jag är inte alls förvånad över att boken fick 2015 års Augustpris för bästa facklitteratur.


Monika

Min europeiska familj hos Adlibris
Min europeiska familj hos Bokus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar