Annika Bengtsson i sin fina paviljong |
Förra sommaren var jag och besökte min författarkollega Annika Bengtsson.
Hon bjöd på krusbärspaj i sin fina paviljong med vita, fladdrande
gardiner. Då lärde jag mig att göra krusbärspaj. Nu har jag utvecklat min egen
paj. En smulpaj med vit choklad och flagad mandel.
Använd bara ett vanligt
smuldegsrecept och blanda i ½ dl hackad vit choklad och ca 100 g flagad mandel.
Stänk eventuellt över lite citronsaft innan pajen bakas i ugnen.
De svarta vinbären har nyss mognat
och i år provar jag en ny variant av
vinbärsmarmeladkaka.
Jag plockar ca 500 g vinbär och kokar en supergod marmelad.
Botten till kakan görs på mördeg, som plattas ut i en form (ca 20x30 cm) och bakas i ugnen ca 220 grader.
När kakplattan svalnat, brer jag marmelad ovanpå och låter allt stå ca en timme
i kylen. När kakan är kall och stelnad ringlar jag över florsocker, som jag
löst upp i lite vatten. Kakan skärs i lagom stora bitar. Mums!
Recept
Svartvinbärskaka500 g rensade svarta vinbär
2 dl strösocker
Mördegsbotten
1 dl florsocker
Några matskedar vatten
Koka svartvinbärsmarmeladen i ca 15 minuter, skumma.
Krusbärspaj
Vanligt recept på smuldeg (finns i de flesta kokböcker)½ dl hackad vit choklad
100 g flagad mandel
Lite citronsaft
500 g krusbär
Lägg krusbären i en pajform. Täck bären med smuldegen blandad med choklad
och mandel.
Passar också på att koka svartvinbärssaft med rabarber. Nåja, den här
gången var det inte jag, utan käre Ulf. Lätt och väldigt gott. Just nu sprider
saften en sommardoft i köket
Monika
låter helt otroligt gott.Det blir inte surt med krusbären då?
SvaraRaderaNej, det tycker jag inte. Det blir ungefär som rabarberpaj. Första gången jag gjorde krusbärspajen la jag för mycket socker. Var lite rädd att det skulle bli surt, istället blev det alldeles för sött.
SvaraRadera