Lyckebo och Jul på Lyckebo

Lyckebo och Jul på Lyckebo

tisdag 23 juli 2013

Termitstackarna på savannen av Chinua Achebe


Termitstackarna på savannen av Chinua Achebe höll jag nästan aldrig på att läsa klart. I starten av denna bok var jag många gånger på väg att ge upp. Jag är glad att jag inte gjorde det. Denne ständigt nobelprisaktuelle nigerianske författare avled i mars i år och det fick mig att ta med mig en av hans böcker hem från biblioteket. Nelson Mandela har beskrivit honom som en författare som fick fängelsemurarna att rämna. Efter att ha läst Termitstackarna på Savannen är jag beredd att hålla med Mandela. Det var bara väldigt krångligt att ta sig in i denna bok. Emellanåt använder författaren pidginengelska som i översättning blivit en slags pidginsvenska. Inte så lätt att läsa.

Romanen handlar om den fiktiva västafrikanska staten Kangan där en president utövar maktmissbruk och offentliga avrättningar är en del av landets styre. Boken handlar om Ikem Osodi, Chris Oriko och hans flickvän Beatrice. De är alla gamla vänner till presidenten, men plötsligt är även deras framtid hotad. Det uppstår ett politiskt kaos och läsaren får följa maktens spel och filosofi.

Det här är en roman med stor människokärlek som skildrar maktens korruption. Ett spel som finns överallt, inte bara i ett afrikanskt land där avrättningar av oliktänkande är förtryckarens verktyg. Det  spelet finns också här, mitt bland oss, som kallar sig för demokrater. Vi är inte så drastiska i politiska tillvägagångssätt, men att ”avrätta” en politisk motståndare behöver ju inte betyda att man fysiskt tar livet av någon.
 
Monika

1 kommentar:

  1. Nämen ... Tack! Vad glad jag blir att Solviken lyckades underhålla dig. :)

    SvaraRadera