Lyckebo och Jul på Lyckebo

Lyckebo och Jul på Lyckebo

tisdag 5 februari 2013

Harold Fry och hans osannolika pilgrimsfärd av Rachel Joyce


Den här romanen väckte först mitt intresse eftersom huvudpersonen heter Fry. Det heter ju också huvudpersonen i mina böcker om Solbarnet. Nu vet jag att Fry är ett ganska vanligt efternamn i England och i mina böcker är det ett förnamn på en flicka i bronsålder, men namnet på utsidan var ändå det som drog mig först till boken.  
Sedan började jag kika på vad Harold Fry och hans osannolika pilgrimsfärd handlar om och då blev jag ännu mera nyfiken. Nu har jag läst den.

Harold Fry är en vanlig, ganska nybliven pensionär. En dag går han för att posta ett brev till sin före detta arbetskamrat Queenie. Han har fått ett brev från henne där hon berättar att hon är döende i cancer. När han kommer fram till postlådan bestämmer han sig för att fortsätta till nästa postlåda och sedan går han bara vidare. Han har ingen karta, ingen kompass och varken vandrarkängor eller regnkläder, men han bestämmer sig för att göra en fotvandring från KIngsbridge i söder till Berwick-upon-Tweed i norr. Han skall gå rakt igenom hela England. Han vill gå för att träffa Queenie och för att ge henne mod att leva vidare.

Det här är verkligen en helt underbar vandringsroman. En historia som rymmer hela livet med allt vad det innebär. Glädje, sorg, längtan, kärlek, vänskap o.s.v.

En bok jag varmt rekommenderar.

Monika

3 kommentarer:

  1. Jag gillade oxo boken när jag läste den förra året.

    SvaraRadera
  2. Vad roligt att du kom i kontakt med den här boken just genom namnet. Visst är namnet på ens karaktärer mer än bara ett namn?! Det känns så viktigt, för mig i alla fall, att varje karaktär får ett namn som passar för just vad jag tänkt mig med den och den karaktären.
    Det låter som en jättefin bok. Tack för tipset!

    SvaraRadera