Böcker av Monika Häägg

Böcker av Monika Häägg
Solbarnet, Månguden, Isvintern, Kungsgården, Jag spelar min roll, Grevens slott,Varulvens spår, Mumiens skatt, Augustimörker, Völvans spådom

onsdag 8 augusti 2012

Trampa inte på min tröskel


Lediga dagar och kvällar fylls med stilla läsande på ljusklädd altan. I måndags blev det som omväxling utomhusteater i vackra Haverdal. Trampa inte på min tröskel bygger på tre böcker av Halmstadsförfattaren Albert Olsson. I historian, som är skriven på 70-talet, väver han in kvinnans eviga kamp för sin frihet och sina rättigheter. Miljön och tiden är 1200-tal.


Älskar verkligen utomhusteater. Inte den teatern som spelas på en uppbyggd scen med teaterrummet bara flyttat ut ur salongen. Nej, det ska vara trädens grönska, naturens möjligheter och himmelens ljus som inramar föreställningen. Så är det i ”Hålan” i Haverdal. Samling och mingel med skådespelarna startar en timme före föresällningen vid Annies Gård och sedan går publiken via den gamla fägatan in i skogen. Hålan är ett grustag som vuxit igen och återigen blivit lummig natur. Publiken sitter på bänkar som byggts i backen. En helt naturlig amfiteater.Det mysiga skådespelargänget bjöd på vacker musik och sång samt en dramatisk historia med galopperande, levande hästar och fackelsken.

Ensemblen tillhör Albert Olsson-sällskapet som vårdar minnet av författaren. De har tidigare under många år spelat Brockhusen rider till Haverdal som bygger på författarens trilogi om Tore Gudmarsson. Den upproriske bonden i 1600-talets Halmstad. Trilogin fick jag av sällskapet när jag var och gjorde en gästföreläsning om bronsålder och mina böcker vid ett möte i hösten 2011. Då hade de precis bestämt sig för att återigen spela föreställningen Trampa inte på min tröskel (förra gången var sommaren 2010). Det hoppas jag att de kommer att göra fler somrar.

Om du har vägarna förbi Halmstad så passa på att se föreställningen. De fyra sista kvällarna är torsdag-söndag 9-12/8.


Monika

3 kommentarer:

 1. Det verkar väldigt trevligt och glatt.
  Jag har aldrig varit på någon sådan.

  Tack för kommentaren, jag brukar säga att katten är vid sin strip-stång.

  Kram

  SvaraRadera
 2. Och vädret verkar dom ha tur med.
  Kram!

  SvaraRadera