Lyckebo och Jul på Lyckebo

Lyckebo och Jul på Lyckebo

lördag 11 augusti 2012

Söta pojkar är bara på låtsas och Den första flickan skogen möter av Moa Eriksson Sandberg


Snubblade över Den första flickan skogen möter av Moa Eriksson Sandberg och gick sedan genast och letade upp Söta pojkar är bara på låtsas. Jag har länge tänkt att jag skulle läsa ”Söta pojkar” som blev utgiven förra året och nu blev det båda böckerna på en gång.
Moa är uppvuxen i Halmstadtrakten och för många år sedan var hon en av många små tjejer i en oändlig rad av teatergrupper som jag arbetat med under min tid som dramapedagog och regissör. Märkligt nog så minns jag de flesta deltagarna. Jag tror att Moa var med i två uppsättningar. Den sista gjorde vi med hjälp av improvisationer som jag sedan skrev manus till. Namnet på pjäsen var Spegeln och handlade om några tjejer som går vilse i en skog och sedan möter den onde Mörkerfursten som härskar över älvor och andra varelser. Den pjäsen har sedan spelats av många andra grupper. Senast förra året.

Den första flickan skogen möter utspelar sig också en hel del i skogen. I det lilla samhället Rydöbruk där Moa har vuxit upp. Boken vänder sig till åldersgruppen 9-12 år, men känns ändå ganska vuxen i sitt uttryck. Den handlar mycket om Hanna och hennes tankar om livet och hur det är att växa upp, men samtidigt är det en kriminalhistoria eftersom det också sker ett mystiskt försvinnande och ett mord.

Söta pojkar är bara på låtsas vänder sig till åldersgruppen +15 år. Den handlar om Ella som går på en teaterlinje på gymnasiet. I den boken är det också mycket Ellas tankar om livet och att växa upp. Hur svårt det kan vara. Att bära på en önskan att duga och att vara den söta flickan, helst inte den fula flickan.

Böckerna bygger på Moas dagböcker från gymnasietiden och vad jag förmodar också hennes barndomstid i Rydöbruk. Det är alltid lite spännande att läsa om platser och människor som man har en egen beröringspunkt till, men givetvis går dessa böcker också utmärkt att läsa även om man inte är från Halmstadstrakten.

"Söta pojkar" är väldigt vuxen och det finns också drag av detta i "Den första flickan". Lättläst och spännande, men kanske lite för mycket fixerat vid att det viktiga är att vara den sötaste flickan. Absolut inte den fulaste (och vem vill vara det?) men varför inte den snällaste, den roligaste, den livligaste eller den mest fantasifulla. Tänk om vi tänkte mer så i vår svåra uppväxt, i den svåra tiden när vi formas till den människa vi kommer att vara som vuxen. Förhoppningsvis inte statiska, utan förändringsbara.


Monika

1 kommentar:

 1. Hej!

  Jag jobbar för Kult pr, och ser mig om efter bra bokbloggare som kan tänkas vilja ha recensionsutskick från de förlag som vi jobbar med (Lind & Co, Leopard, Massolit etc). Jag har hittat din blogg, och om du är intresserad av utskick vill jag att du skickar följande information till mig:

  Kontaktperson (för- och efternamn)
  E-postadress
  Telefonnummer (om det finns – inte nödvändigt)
  Fysisk adress/Postadress

  Med vänlig hälsning
  Stina Wahlén
  ______________________________________________


  Stina Wahlén
  Kult pr
  Kammakargatan 48
  SE-111 60 STOCKHOLM
  stina.wahlen@kultpr.se
  +46 73 054 88 61

  SvaraRadera