Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

tisdag 3 januari 2012

En film om Enid Blyton - Författaren av de berömda Fem-böckernaJag brukar inte se så mycket på TV, men i går kväll såg jag en TV-film om Enid Blytons liv. Enid skrev de berömda Fem-böckerna som jag älskade att läsa när jag var barn, så den här filmen ville jag inte missa.
Enid föddes 1897 i London och dog 1968. Hon började skriva böcker på 20-talet och hade en fantastisk bokproduktion på totalt 600 böcker som är översatta till nästan 90 språk.
I filmen framställs hon som en självupptagen person som bara läste beundrarbrev och ägnade sig åt sitt skrivande. Hon fick två barn och dottern Imogen har senare sagt om sin mor att hon var ”utan ett spår av modersinstinkt. Som barn såg jag henne som en rätt hård auktoritet. Som vuxen tycker jag synd om henne”.
Fortfarande säljer hennes böcker bra. Enligt filmens slutord 8 miljoner om året.
Det är inte dåligt för en författare som varit död i mer än fyrtio år!
Filmen om Edit heter Den sanna Enid Blyton med Helena Bonham-Carter i huvudrollen. Den sänds i repris idag SVT2 kl. 15.00.
Bilden är Enids hus, The Old Thatch, en 1500-talsstuga som hon själv beskrev som ett sagohus.

Monika

5 kommentarer:

 1. Jag såg filmen i går- det var inget speciellt sympatiskt porträtt av författaren. Man måste väl trots allt beundra hennes enorma flit och det faktum att hon säkerligen är en odödlig barnboksförfattare. "The Old Thatch" skulle jag gärna vilja se....

  SvaraRadera
 2. Äsch, missade detta. Synd, jag älskade också hennes böcker när jag var liten. Framför allt blev jag hungrig av dem - det fikades mycket och gärna i dem som jag minns det!

  SvaraRadera
 3. Som många andra så slukade jag också hennes böcker, så när jag såg att det var en film om hennes liv kändes det självklart att se den. (Jag såg till och med reprisen!)
  Tycker att hon var en synnerligen osympatisk, omogen och egoistisk person och det finns ju en anledning till allt, även om man har svårt att se det ursäktande det i hur hon behandlade sina barn.

  SvaraRadera
 4. intressant, lite ensidig bild av henne, mycket obearbetade problem Enid hade, men på den tiden skulle man tiga... speciellt barn.

  SvaraRadera