Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

tisdag 12 april 2011

Välfärd utan tillväxt av Tim Jackson
Jag har haft lite lågsäsong på läsfronten under några veckor. Kanske är det för att jag läst en bok som kräver ganska mycket eftertanke och egna funderingar. En bok som inte bara rinner igenom och sedan placeras till glömskans bokhylla.
Boken som jag läst heter Välfärd utan tillväxt – så skapar vi ett hållbart samhälle av Tim Jackson.
Vi står inför en av de största utmaningarna i modern tid. I kölvattnet av en ekonomisk kris som tycks ropa efter ökad konsumtion måste vi försöka rädda världen undan ett kollapsande klimat. Frågan som författaren ställer är: Hur skall vi lyckas förena evig tillväxt med minskad miljöpåverkan.
Den här boken är nog en av de första som gör upp med vår tids besatthet av tillväxt. Fattigare nationer behöver naturligtvis få utvecklas – men för avancerade ekonomier finns mängder av bevis för att vi snarast tycks bli mindre lyckliga om vi konsumerar mer. Det som oroar är att den ökande konsumtionen håller på att få ekosystemen att falla samman. Vi måste hitta en väg till välfärd som inte är beroende av kontinuerlig tillväxt. En väg som istället leder till kreativitet och ett varaktigt välmående bortom marknadens direktiv.
Tim Jackson ger en vision av hur det mänskliga samhället kan blomstra utan att vi behöver överskrida vår planets ekologiska gränser. Att infria den visionen är nog vår tids viktigaste uppgift.
Han är klar och tydlig i problemen som finns, men ger också svaren på vad vi måste göra för att komma fram till en lösning av dem. Men när jag tänker på hur vår världs ledare stretar emot i alla förhandlingar som förs, blir jag pessimistisk.
Kommer vi att klara av att styra vårt samhälle i en hållbarare och jämlikare riktning?
Tveksamt, tänker jag efter att jag läst denna bok.

Monika

*****

4 kommentarer:

 1. Det låter som en otroligt viktig bok. Den måste jag läsa. Vi människor måste börja tänka om och tänka nytt.

  SvaraRadera
 2. Superintressant ämne! Ja, och frågan är om vi verkligen behöver allt vi konsumerar? Vad är det man egentligen önskar sig mer av oftast, när man ligger där på dödsbädden? Inte att man skulle köpt den där nya TVn. Nej, att man umgåts med med nära och kära....

  SvaraRadera
 3. Just nu har jag ingen tid för att läsa böcker.
  Inte kust heller,om jag ska vara ärlig.
  Jag är en periodare.
  Men jag SKA läsa dina böcker. Det är då ett som är säkert.
  Kram på dig!

  SvaraRadera
 4. Anneli och Trillingnöten:
  Det är en väldigt viktig bok den här men jag blev lite pessimistisk när jag började tänka på vilka gigantiska förändringar som måste ske. Har svårt att tro att det går...

  Camilla:
  Kul om du vill läsa mina böcker. Du får ta en läsperiod framåt sommaren!

  SvaraRadera