Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

onsdag 17 november 2021

Halmstads Kvartersteater - del 33 - Pojken av Thomas Tidholm våren 2002

 

Pojken av Thomas Tidholm med Halmstads Kvartersteater på Andersberg 2002

Några dagar efter premiären på Kulturcocktail hade vi styrelsemöte i föreningen. Det var alltid väldigt långa möten med mängder av diskussioner. Så också den här kvällen.

Vid den här tiden hade vi också första sångrepetition för Skuggorna vid Träbron. Det var Ing-Marie Ek från Kulturskolan som höll i sånginstuderingen och sångarna var en blandning av kvartersteaterns skådespelare och körsångare från Kulturskolan.
Den 7 februari installerades larm i Kulturhuset. Efter flera inbrott hade det blivit nödvändigt att larma en del av lokalerna. Samma dag hade jag och Ulf också möte med kulturchefen Sigge Olsson och Lovisa L. som var nytillträdd föreståndare för folkparksbyggnaden. Vi diskuterade hur skötseln av Kulturhuset skulle delas mellan kvartersteatern och kulturförvaltningen. Under en övergångsperiod fortsatte vi att stödja och hjälpa till i de praktiska sysslorna. Även veckan efter fortsatte vi med diskussioner om uppdelning av praktisk hantering av byggnaden.
Jag har skrivit i min dagbok att jag under en längre period vid denna tid var förkyld, men ändå gick och arbetade. Så var det många gånger under mina år med kvartersteatern. Det var ofta så mycket att göra att det inte gick att vara sjukskriven.
Skuggorna vid träbron med Halmstads Kvartersteater på Kulturhuset, Folkparken 2002


Under den här perioden var det en blandning av sångrepetitioner och vanliga repetitioner av 
Skuggorna vid Träbron, möte och planering av Gästabudet, men också byggkvällar då scenografin till Skuggorna vid Träbron byggdes. Vi hade också årsmöte i kvartersteaterföreningen.
Samtidigt pågick de sista repetitionerna av föreställningen Pojken av Tomas Tidholm. Det var Åsa S. som var regissör och premiären närmade sig. Ulf och Göran L. arbetade med ljussättning och till den föreställningen byggdes också scenografi.

I början av mars gjorde jag en inbjudan till höstens verksamhet. Jag ville att vi hade en god framförhållning och att alla fick möjlighet att fundera över om de ville fortsätta spela teater till nästa verksamhetsår. Vi hade också planering av teaterkursgrupperna. Det var många som anmälde sig som nya och det gällde att grupperna fick en bra åldersblandning och att de också varken var för många eller för få deltagare.
Vid den här tiden hade vi ett dystert möte med HFAB. Fastighetsbolaget meddelade att vi inte längre fick behålla teaterlokalen på Andersberg. De hade andra planer för Andersbergs centrum. Det kändes sorgligt att behöva lämna också den lokalen. Den lilla teatersalongen var väl anpassad för verksamheten och vi hade lagt ner många arbetstimmar på att göra lokalen till en bra mötespunkt för verksamheten. Men beslutet rådde vi inte över och redan den 1 juni skulle vi lämna lokalerna.

Den 24 mars avslutade jag repetitionerna av Skuggorna vid Träbron med en hel genomgång av pjäsen. Det blev lite kaos när en av huvudrollsinnehavarna var sjuk, men när vi vid niotiden på söndagskvällen avslutade kände jag mig ändå nöjd. Repetitionerna skulle pausas resten av våren och sommaren och återupptas igen till hösten. Vi låg tidsmässigt i fas med repetitionerna och den hela genomgången gav en känsla för både mig och ensemblen av att det kunde bli något riktigt bra till höstens premiär.

Christian IV Gästabud med Halmstads Kvartersteater på slottsgården Halmstad 2002

Några dagar senare hade vi första samling av skådespelare till sommarens föreställning av Christian IV Gästabud. Det var ca femtio skådespelare som kom till mötet.

Dagen efter hade vi möte med Gästabudsgruppen. Det var mycket motstridiga viljor och tyvärr alltför mycket tyckande i detta arbete. Jag och Ulf fick hela tiden kompromissa med dessa viljor. Både vårt arbete och föreställningen hade mått bra av att vi hade fått mer fria tyglar med arbetet. Det är svårt att tillgodose alla motstridiga önskemål. Det gjorde arbetet tungrott.

Den här påskhelgen arbetade jag både med planering av gruppfördelning mellan kvartersteatern och Kulturskolan och en del manusarbete till Gästabudet. Antagligen räckte inte min ordinarie arbetstid, jag var helt enkelt tvungen att arbeta under påsken och den största orsaken var förmodligen att en eventuell brytning av samarbetet i teaterverksamheten med Kulturskolan var på gång. Tyvärr hade samarbetet gnisslat under en längre tid och brytningen var oundviklig.
Pojken av Thomas Tidholm med Halmstads Kvartersteater på Andersberg 2002

Efter påskhelgen var det genrep på föreställningen 
Pojken på Andersberg. Tomas Tidholms manus var väldigt bra och Åsa S. och ensemblen hade gjort ett gediget arbete.
Den 5 april var det premiär på Andersberg och efteråt hade vi premiärfest på Kulturhuset. Därmed blev också Pojken vår sista föreställning i den fina teaterlokalen på Andersberg.

Monika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar