Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

lördag 29 juli 2017

Den okuvliga friheten av Per-Anders Fogelström


Jag har läst de flesta av Per-Anders Fogelströms böcker. Hans romanserie Stad, som inleds med Mina drömmars stad har sålts i över 2,5 miljoner ex och är förmodligen en av de mest lästa böckerna i Sverige. Jag blev därför väldigt nyfiken när jag såg att det utkommit ett manuskript som inte tidigare blivit utgivet. Texten skrevs redan 1939, och har nu utkommit oredigerat och med inledning av Karl-Olof Andersson. Den okuvliga friheten innehåller också en del svartvita foto som speglar tidsåldern.

Den okuvliga friheten är en spänningsroman som färgats av det sena 30-talets strömningar och Hitlers frammarsch med förföljelser av minoriteter, judehat, inskränkningar av det fria ordet och normaliseringar av våld och övergrepp. Med andra världskriget inom en nära framtid skriver den unge Fogelström om hjältemod och olika levnadsöden i ett påhittat land. Den maktfullkomlige Ledaren regerar med hjälp batongisterna, det enda tillåtna partiet. Motståndet växer och den Röda Ligan kämpar för friheten.

Det är intressant att läsa om Per-Anders Fogelströms liv och stora engagemang för frihet och fred. Han var med i arbetet mot svensk atombomb och under många år ordförande i Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen. Texten i Den okuvliga friheten håller fortfarande det något föråldrade språk som användes när boken skrevs, men den är obehagligt aktuell i sin fiktiva historia. De främlingsfientliga och nazistiska strömningarna ökar, och det som under lång tid efter andra världskriget kändes som en omöjlig utveckling är nu vardagsmat. Det här är kanske inte Per-Anders Fogelströms bästa roman, men den är väl värd att läsas.


Monika

Den okuvliga friheten hos Adlibris/Bokus

2 kommentarer: