Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

lördag 29 april 2017

Katedralen vid havet av Ildefonso Falcones


Jag har vid ett flertal tillfällen fått tips om Katedralen vid havet av Ildefonso Falcones. Romanen utkom på svenska 2008, och har säkerligen blivit läst av många innan mig. Nu har jag också tagit del av denna bästsäljande tegelsten på 657 sidor.

Katedralen vid havet är en historisk roman som utspelar sig i Spanien under 1300-talet. Den handlar om den livegne bonden Bernat Estanyol och hans son Arnau som flyr från plågande feodalherrar till Barcelona. I staden finns åtminstone en chans att bli fria och leva ett bättre liv. I romanen får läsaren följa Arnaus uppväxt under tiden som byggandet av Maria del Mar, folkets egen katedral, pågår. Under de mer än femtio år som passerar får han uppleva fattigdomens gissel, men också pestens härjningar, krig och inkvisitionens grymma framfart.

Jag är inte alldeles hänförd av denna bok. Stundtals blir jag nästan trött på att läsa, och håller på att lägga den ifrån mig. Jag tror det är för att händelserna snurrar väldigt snabbt och åren passerar i en svindlande fart. Jag förstår visserligen författarens ambition och vilja att skildra denna väldigt dramatiska tid, men kanske gapar han över för mycket. Jag saknar det mer ingående berättandet. Men jag är en envis läsare och fortsätter ändå fram till slutet och i den sista fjärdedelen får berättelsen äntligen ta sin tid. Plötsligt blir det ganska ointressanta läsandet en ren fröjd. Äntligen öppnas den berömda ”bokdörren” och jag sugs in i bokens värld. Så sammanfattningsvis vill jag nog ändå påstå att det här är en bra bok om en spännande tid.


Monika

Katedralen vid havet hos Adlibris/Bokus

måndag 17 april 2017

Björnstad av Fredrik Backman

Jag har tidigare inte läst någon bok av den under senare år väldigt populäre författaren Fredrik Backman. Däremot har jag sett filmen som bygger på hans roman En man som heter Ove. Jag gillade filmen, men kände ingen större lust att läsa boken. Men filmen väckte min nyfikenhet på att läsa något annat av författaren, och nu har jag läst hans senaste: Björnstad.

Romanen är första delen i en serie och handlar om människorna i det lilla fiktiva samhället Björnstad. Allting i samhället rör sig runt hockeylaget. Peter har, efter en karriär som hockeyproffs i NHL, blivit värvad som sportchef för sin gamla moderförening. Hans fru Mira, som arbetar som advokat, har motvilligt följt med till det tysta livet med snö och kyla. Efter flera år med motgångar för föreningen verkar äntligen juniorlaget få framgångar. Snart kommer de att spela i A-laget och genom framgångarna kanske lyfta hela samhället.

Jag är förstås ganska förvånad över mig själv. Varför valde jag den här boken? Jag är inte intresserad av sport eller ishockey, men fastnar ändå totalt för den här romanen. Dels skriver författaren väldigt skickligt. Jag liksom sugs in i texten och berättelsen som kretsar runt väldigt många människor i olika åldersgrupper. Det finns ingen riktig huvudkaraktär, men det gör absolut ingenting. Berättelsen handlar om så mycket mer än ”bara” hockey. Föreningsarbetet och den totala kärleken till en förening känns genuint äkta. Jag kommer säkert att läsa andra delen, Vi mot er, när den kommer ut någon gång under andra halvan av 2017.
Under tiden har jag placerat boken hos några idrottsintresserade som inte så ofta läser böcker. Kanske kan den väcka läslusten. Jag är inte alldeles säker, men jag hoppas att det är så.


Monika

Björnstad hos Adlibris/Bokus