Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

lördag 29 augusti 2015

Månljust av Erik Mellgren

I april var jag i Ariane Wahlgrens stipendiehus i Aten. 

Jag delade huset med journalisten och författaren Erik Mellgren. Erik har skrivit en lång rad av trevliga faktaböcker för barn. Månljust var nog den jag fastnade mest för, månen är ju min ständige följeslagare, på gott och ont. Ibland låter han inte mig sova, och ofta får jag också en väldig energi strax före fullmåne. Under veckorna i Aten satt vi på kvällarna på vår takterrass och spanade över Aten och natthimlens stjärnor. Månen var då bara en smal liten skära.  

Månljust handlar både om saga och om sanning. 

I boken får läsaren möta Kepler, Kopernikus, astronauter och många andra figurer samt lära sig hur man hittar månhav och kratrar. Astronauter klev ner på månens yta och blev på det sättet mångubbar. Läsaren får bland mycket annat lära sig att bli månskådare, och att baka franska månbröd (croissanter).

Månljust är en kul bok med mycket fakta och lärdom, både för barn och vuxna. 

Tillsammans går det att läsa boken, och diskutera de olika fenomenen och händelserna. Jag vill nog rekommendera en liten bit i taget. Använd hösten och vinterns månader (ja, månen har så klart gett namn till ordet månad!) och läs ett kapitel då och då. Studera himlen och möt månen i dess olika faser.
Men någon förklaring till min störda nattsömn och min extra energi får jag inte i boken. Det finns helt enkelt ingen förklaring till varför vi sover dåligt vid fullmåne.  Ingen vetenskap har hittills kunnat påvisa att månen påverkar oss. Trots vetenskapen har fullmånen en tydlig påverkan på mig.

Det här är en intressant och tankeväckande bok, härligt illustrerad av Robert Nyberg, som jag verkligen rekommenderar!


Monika

Månljust finns på de flesta bibliotek och du kan också göra ett försök att hitta den på Bokbörsen

1 kommentar:

  1. Redan bilden får mig att vilja läsa boken. Jag tror att den här får jag plocka till läslistan, både min och barnens lista.

    SvaraRadera