Böcker av Monika Häägg

Böcker av Monika Häägg
Solbarnet, Månguden, Isvintern, Kungsgården, Jag spelar min roll, Grevens slott,Varulvens spår, Mumiens skatt, Augustimörker, Völvans spådom

lördag 5 juli 2014

Segelfartyget Najaden lämnar Halmstad


Najaden vid Nissans kaj, för några dagar sedan
I dag bogserades det gamla skolskeppet Najaden ut ur Nissan och Halmstads hamn. Fartyget har legat vid Nissans kajkant i över sextio år. Så länge jag har funnits har också Najaden varit en symbol för Halmstad.

Men det är dyrt med gamla fartyg, de kostar att underhålla. Halmstads kommun har lagt åtskilliga miljoner på reparationer. För en tid sedan fick politikerna nog och beslutade att sälja Najaden. Det beräknas dels att en fortsatt renovering, för att få båten i dugligt skick, kostar många miljoner och sedan också en årlig underhållskostnad på minst 600 000. Inför dessa gigantiska kostnader togs ett beslut att sälja fartyget. Hur trevligt det än är med ett segelfartyg i Nissan, så var kostnaderna för stora.

I dag lämnade Najaden Halmstad för att bogseras till Norge. Där skall hon renoveras och sedan bli en turistmagnet.

Det är många som gråter i Halmstad i dag. Betydelsen av fartyget har kanske underskattats och en del kallar det för politisk skandal och till och med odemokratiskt. Hur trist jag än tycker att beslutet är, så måste jag ändå inse att det inte är odemokratiskt. Beslutet är fattat av en majoritet i fullmäktige och att följa majoritetens beslut är demokrati. Hur dåligt än beslutet rimmar med min egen uppfattning.

I Halmstad har tagits en del märkliga beslut under den här mandatperioden.  En av Sveriges största amatörteaterföreningar får inte längre något stöd till sin verksamhet. För många har Halmstads Kvartersteater, under nästan trettio år, betytt det första steget in i teaterns värld.
 
Teaterfestival med Kvartersteatern 2013
 
Både ung och gammal har haft stor glädje av denna förening. I dag kan vi se många talanger som har sprungit ur denna verksamhet. På slottet spelar varje sommar Scendraget publikdragande lustspel. Majoriteten av skådespelarna, i sommarens uppsättning Fattiga Friare, har startat i Kvartersteatern. Under det sista året har Dramalogen (En kommunal satsning på att unga skall lära sig mer om att bli entreprenörer i kultursammanhang) utbildat femton duktiga ungdomar i kreativs skapande i olika konstarter. Åtta av dessa har ett ursprung i Kvartersteatern. Jag kan fortsätta att räkna upp många teaterprojekt och annat där Kvartersteatern har varit plantskolan för glada amatörer.

Men nu är denna plantskola inte längre värd att satsas på och Kvartersteatern försöker ”hanka sig fram” genom de små smulor som de kan få från annat håll. Bit för bit monteras därför Kvartersteatern ner. Visst finns där entusiaster som kämpar och försöker fortsätta ändå, men det går inte att leva på luft. Verksamheten försvinner inte som Najaden, genom att segla ut ur Nissans hamninlopp och sedan vara ett minne blott, men långsamt och som en nedmontering på sikt, försvinner denna verksamhet som betytt så mycket för Halmstads kommun och framför allt för alla tusentals skådespelare som fostrats i plantskolan.

Men också detta är ett majoritetsbeslut och hur illa jag än tycker om beslutet, så är det demokrati.

Men skulle inte Halmstad ha råd med både Najaden och Halmstads Kvartersteater?
Jo, jag tror faktiskt det.

Majoriteten tycker att vi har råd med en flygplats som tickar över hundra miljoner om året. Då funderas det inte särskilt mycket på om det är för dyrt. Men egentligen skulle det gå att lägga ner flygplatsen och sedan köra gratis bussar till Ängelholms flygplats, som bara är ca tjugo minuters resväg från Halmstad. Det skulle inte kosta en bråkdel av den enorma kostnaden för Halmstads flygplats. Jag tror de flesta tycker att tjugo minuters resväg till flygplatsen inte är särskilt långt. Hur lång tid tar det inte att resa från Arlanda in till Stockholms city?

Så pengar finns nog, och vi skulle till och med kunna spara både pengar och miljö. Jag tror snarare att det är viljan som saknas. Viljan att se möjligheterna, men också att se värdet i både kulturhistoria och en fostrande kulturverksamhet.

Så tack och adjö Najaden och tack och adjö Kvartersteatern!

Monika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar