Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

söndag 22 juni 2014

Väckarklocka av Elin Wägner


Väckarklocka av Elin Wägner utkom 1941, mitt i brinnande krig och långt från den fredssträvan som var Wägners hjärtefråga.
Bokens tankar är hennes funderande från hemmet i Lilla Björka, utanför Växjö. Där som hon tillbringade mycket tid under de sista tjugo åren av sitt liv.

Väckarklocka resonerar hon om feminismen, och kvinnans roll i en historiesyn som bottnar i ett uråldrigt matriarkat. Kvinnans roll har inte alltid varit underordnad. En gång var det kvinnorna som bar på makten och själva livets mysterium. Kvinnan står för födandet ur jord och växter. Hon bär en omsorg om allt som gror, både människor, djur och växter.

Wägner uppmärksammar hemmafruns onaturliga isolering och visar på en mångtusenårig kvinnokunskap.

Miljöfrågorna lyfter hon fram långt innan vi ens började fundera över om vårt sätt att leva är hållbart.
Hon resonerar över vad som är en bra levnadsstandard, och kommer fram till en rad självklara välfärdskrav, som inte ens i dag tillhör högsta prioritet när vi pratar om välfärd.
Rent vatten, mjölet som växer på en frisk jord utan gifter och med kornets alla beståndsdelar kvar, mjölken hämtas från närbelägna gårdar och från välkända kor, att grisen får god vård och kost, att människor som arbetar med livsmedelsbranschen får leva väl – vi mår annars inte bra i vårt samvete, tystnad och ren luft runt nattens sömn.

Allt detta sammanfattas i något som är ganska anspråkslöst: vatten och bröd av kvalitet, glädje av det dagliga arbetet och den dagliga omgivningen. En slags funktionalistisk fattigdom. Och som slutkläm kommer freden, att få leva sin tid ut, vilket betyder fred.

Väckarklocka är i vissa delar präglad av den tid som var 1940-talet, men bär ändå på en stark framtidstro och en förmåga att se vårt samhälles problem, långt innan de växt sig till en global uppvärmning och lurendrejeri av vår dagliga mat, kärnvapenterror och shoppinghysteri.

Boken är inte lättläst, men är väl värd att ägna en stund av livet. Koppla loss från vårt hysteriska samhälle och begrunda Wägners tankar. Hon är inte bara en väckarklocka, hon är klockren!

Monika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar