Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

lördag 10 november 2012

Folket i Simlångsdalen av Fredrik Ström


Folket i Simlångsdalen tillhör de svenska klassikerna. Den är en historia i två delar. Dels Sig Folkessons historia och dels Marit Vankelmods öde. De utkom första gången 1903 och utspelar sig under 1800-talet. Det är historier om människorna i den lilla socknen Breared som ligger utanför Halmstad. 1912 fick platsen namnet Simlångsdalen. Runt den långsmala sjön Simlången bor folket. Boken har varit både teater och film. 1947 spelade EdvinAdolphson storbonden Sig Folkesson.

Jag har tänkt många gånger att jag skulle läsa böckerna. Jag har själv mycket rötter i bygden. Min farfar var född alldeles intill sjön och min farmors mor var också född och uppväxt inom Breared. Böckerna innehåller många små historier om olika karaktärer. Som en genomgående röd tråd finns Sig Folkesson och Marit Vankelmod. Några kapitel handlar också om en klockare som kallas för Vallenbäck. En riktig festprisse och lustigkurre. En gång tog han orgeln med sig ner till sjön och spelade hela natten lång.

Det får mig att fundera över om min avlägsna släkting, som också var klockare i Breared, kan har varit inspiration till Fredrik Ströms Vallenbäck.
Min farfars mormors farfar var nämligen klockare. Han hette Wallgren och fanns i klockaregården ungefär vid sekelskiftet mellan 1700- och 1800-talet. I min släktforskning har jag läst om honom i kyrkböckerna. Han var också en festprisse och det finns många noteringar om hans supande som
förmodligen ställde till med mycket trassel för prästen i församlingen. Jag förstår att hans bravader levde som sägner och historier i bygden.

Spännande tycker jag som släktforskare.

Folket i Simlångsdalen är en härlig historisk berättelse. Jag kommer att tänka på Selma Lagerlöf när jag läser den. En 1800-talsskildring i Lagerlöfs anda.

 
Monika

2 kommentarer:

  1. Spännande! Jag tycker du ska läsa böckerna. Kan ju vara roligt då man själv har rötter därifrån.
    Kram!

    SvaraRadera