Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

tisdag 13 november 2012

Agnes Grey av Anne Brontё


På senare år har jag funnit systrarna Brontё. Jag har sett Charlottes Jane Eyre och Emilys Svindlande höjder som film. Nu har jag läst Agnes Grey av Anne Brontё.

Anne var den yngsta av de tre systrarna och när Agnes Grey utkom blev det under pseudonymen Acton Bell. 1847 var det inte gångbart att ge ut en roman med en kvinnlig författare. Då den utkom rönte den inga större framgångar, men långt senare räknas systrarna var för sig till den viktorianska litteraturens viktigaste företrädare.

Agnes Grey handlar om den unga kvinnan som tar anställning som guvernant för att hjälpa till med försörjningen när hennes familj har kommit på obestånd. Hon försöker förgäves att komma till rätta med de bortskämda barnen.
Det är en spännande historia om kärlek, svek och det sociala spelets regler. Den är i klass med Jane Austens romaner och förmodligen hade Anne Brontё blivit en ännu större författare om hon fått leva lite längre. Hon dog i tuberkulos då hon var endast 29 år. Hennes äldre syster Emily gick samma tragiska öde till mötes och dog också i tbc.

Familjen Brontё bär på en sorglig historia. Fadern som var präst, överlevde samtliga sina sex barn. Berättelsen om familjen finns som TV-serie och sändes i Sverige på 1970-talet. TV-serien finns som DVD från 2008 och heter Brontёs värld.  

 
Monika

1 kommentar: