Monsterjägarna - barnböcker för 6 - 9 år

Monsterjägarna - barnböcker för 6 - 9 år
Grevens slott-Varulvens spår-Mumiens skatt och Riddarens borg

lördag 7 januari 2017

Droppar i folkhavet av Maria Sandel


Jag har läst Droppar i folkhavet av Maria Sandel. Den utkom redan 1924 och författaren är en av de första kvinnliga arbetarförfattarna i Sverige. Sandel var född 1870 i Stockholm och avled, endast 56 år, 1927. Hon skildrar sin egen vardagsmiljö med realistiska interiörer från kvinnliga arbetares liv och hem.

Droppar i folkhavet handlar om den unga arbeterskan Gerda Spant som blir sviken och lurad av en man och gravid står utan varken kläder eller hem.  Hon söker sig som inackorderad hos den äldre kvinnan fru Hägg, som också har en alkoholiserad son, som är sjuk i tuberkulos. Tillsammans bildar de tre en udda familj som strävar efter att ändå hitta ett drägligt liv.

Jag har inte tidigare läst några böcker av Maria Sandel, men hennes Droppar i folkhavet blev en positiv överraskning. Sandel beskriver livet och miljöerna, bland fattiga människor i Stockholms tidiga 1920-tal, på ett målande och hjärtknipande sätt. En tid som ligger knappt hundra år tillbaka, men för oss nutidssvenskar är mycket främmande. Många har säkert sett den mycket välgjorda serien Fröken Frimans krig, som tidsmässigt utspelar sig i ungefär samma tidsålder som Sandels bok, men kvinnorna runt kooperativet Svenska Hem befinner sig i en samhällsklass som är långt ifrån den fattigdom som beskrivs i Droppar i folkhavet. I Maria Sandels text kliver de fattigaste kvinnorna fram och berättar sin historia, som mitt i eländet innehåller förvånansvärt mycket solidaritet. Det här tidsdokumentet är väl värt att läsas.


Monika

Droppar i folkhavet hos Adlibris/Bokus/CDON

2 kommentarer:

 1. Har precis avslutat boken Augustimörker av Monika Hägg, och måste bara rekommendera den varmt, underhållande, feelgood-bok, med lagom spänning, den enda besvikelsen är att Monika ännu inte skrivit någon fortsättning...
  Kan varmt rekommenderas då också hennes människosyn och värderingar av vår allas rätt till värdigt liv på den här jorden beskrivs med en sådan värme och respekt att man önskar att det skulle finnas fler av "hennes sort" omkring oss.Varmt tack och tålmodig väntan på fortsättning /Eva Karlsson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla Eva! Dina ord om Augustimörker värmer. Just nu vet jag inte om det blir någon fortsättning på boken. Jag har många idéer, men än så länge har de inte hamnat på papper.

   Radera