Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

fredag 14 oktober 2016

Hennes nya namn av Elena Ferrante


En romansvit som just nu går som en löpeld genom det läsande Sverige är Elena Ferrantes böcker om de två barndomsvännerna Lila och Elena. Jag har tidigare läst Min fantastiska väninna som är första delen. Nyligen utkom Hennes nya namn på svenska och givetvis stod jag i bibliotekets kö och lyckades vara en av de första som fick låna den.

Elena Ferrante är en italiensk författare som skriver under pseudonym. Hon debuterade redan 1992 och har fortsatt att förbli anonym. Nyligen avslöjades dock att Ferrante med stor sannolikhet är den Italienska översättaren Anita Raja.

Hennes nya namn tar vid där första delen i romansviten slutar. Lila gifter sig vid bara sexton års ålder med charkuterihandlaren Stefano Carracci, men redan innan bröllopsnatten inser hon att hon gjort ett misstag. Hon försöker på alla sätt ta sig ur äktenskapet men får finna sig i att leva sitt liv med en våldsam man hon inte älskar. Elena fortsätter däremot att studera och tar så småningom som en av få från de fattiga kvarteren i Neapel en studentexamen. Elena får sedan också möjlighet att studera på universitet. Av hälsoskäl får Lila en vistelse på semesterön Ischia, och hon ordnar genast så att Elena får följa med som en betald sällskapsdam. Men vistelsen på ön får stora konsekvenser både för Lila och Elena.

Jag tyckte mycket om första delen och är nu, efter att ha läst andra delen, ännu mer imponerad. Jag sugs in i de båda kvinnornas värld, som hela tiden beskrivs utifrån relationen och mötena mellan de två väninnorna. Det finns något gåtfullt och samtidigt mänskligt i texten, som på ett inträngande sätt visar på svårt det är att ta sig ur ett klassamhälle. Jag slukar sidorna och blir nästan arg när jag märker att jag närmar mig slutet. Jag får den där typiska ”boksaknaden” som ibland uppstår. I januari 2017 utkommer Den som stannar, den som går, tredje delen på svenska. Jag tror jag kollar om jag kan ställa mig i bibliotekets kö redan nu, eller ska jag göra ett försök med att läsa den på engelska, trots att jag inte gillar att läsa på engelska?

Monika


Hennes nya namn hos Adlibris/Bokus/CDON

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar