Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

fredag 11 mars 2016

Sorgeliga saker hände – Elvira Madigan, Sixten och mig av Kathinka Lindhe


För några år sedan gjorde radiojournalisten och bibliotekarien Kathinka Lindhe en intervju med mig vid en av gravhögarna, som inspirerade mig att skriva mina böcker om Solbarnet. Vi satt i den härliga vårsolen, högt uppe på den gamla bronsåldershögen och spanade ut över landskapet. Då var hon på gång att släppa sin bok Sorgeliga saker hände, som jag blev väldigt nyfiken på, men inte förrän nu har jag haft möjlighet att läsa den.

Boken är ett slags släktforskningsprojekt som handlar om hennes gammelmorfar Sixten Sparre, han som rymde med den firade lindanserskan Elvira Madigan. En välkänd historia, men Kathinka berättar historian ur en ny synvinkel, hennes gammelmormor Luitgards synvinkel. Hon kallades för Lycka, men hennes liv var verkligen inte lyckligt. Sixten lämnar henne och de två barnen, rymmer med lindanserskan och begår självmord i Danmark. Ensam kvar står Lycka med skammen och alla skulder.

Det här är en väldigt vacker bok, med mängder av bilder och historiskt berättande om livet för både rika och fattiga i slutet av 1800-talet. Kathinka målar en stark bild av kvinnans situation, att gifta sig innebar att gå från fadern som förmyndare till make som förmyndare, att inte ens ha rätten att bestämma över sina egna pengar. Vid bouppteckningen återstår bara skulder. Kathinka spekulerar i att det kanske inte bara var en himlastormande kärlekssaga utan egentligen bara en simpel skuldtyngd löjtnant vid Skånska dragonerna som såg självmordet som enda utvägen ur den situation som han själv försatt sig i, men att det skulle ske med romantiska förtecken. Så uppstod sagan om greve Sparre och Elvira Madigan. Märkligt nog fascinerar den fortfarande.  De ligger båda begravda tillsammans i Tåsinge på södra Fyn i Danmark, en plats som årligen besöks av mängder med turister.

Kathinka är Lyckas barnbarns barn och hon berättar en ny historia, ger den svikna en upprättelse och samtidigt en skildring av ett kvinnoöde som är väl värd att läsas.


Monika

Sorgeliga saker hände hos Adlibris
Sorgerliga saker hände hos Bokus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar