Andra advent har jag bakat en chokladkaka med rödbetor.
Den blev mycket
god och väldigt saftig, och med en härlig chokladsmak. Lyckad? Ja, det tycker
jag. Recept kan du läsa här nedanför.
Under helgen har jag också gjutit ljus i glasburkar.
Hela året har jag sparat ljusstumpar,
och nu är dessa återbrukade. Jag gillar
tanken med återbruk, att inte slänga utan istället hitta finurliga nya
användningsområden.
Hur gjorde jag?
Klipp bort alla svarta vekar (det blir annars svarta
smulor och bitar i ljusmassan), slå sönder ljusen med hjälp av en hammare och
inlindade i en gammal handduk, plocka bort den sista veken, smält ljusbitarna i
en plåtburk som ställs i vattenbad, knyt fast nya vekar (finns att köpa på t ex Panduro) i en träpinne (blompinne,
penna etc.) som hängs över kanten på en glasburk, och fyll burkarna med den
smälta ljusmassan. Häll lite i taget, eftersom det annars bildas en håla. Burkarna
kan sedan dekoreras efter tycke och smak.
Julljuset klart (ursäkta den suddiga bilden) |
Recept chokladkaka med rödbetor.
1,5 dl olivolja, 1 ¼ dl flytande honung, 50 g mörk choklad, 250 g
rödbeta, 3 ägg, 200 g vetemjöl, 2 tsk bakpulver, 5 msk kakao, en nypa salt, 1
msk kokosflingor. Ugnstemperatur: 180 g 25-30 minuter.
Värm oljan i en kastrull och tillsätt honungen och chokladen. Rör om
tills allt har smält. Ta bort kastrullen från plattan. Tillsätt råa och rivna
rödbetor. Vispa äggen i en skål och rör ner i smeten. Blanda de torra
ingredienserna i en ny skål och rör sedan ner i smeten. Smörj en sockerkaksform
(ca 20 cm i diameter) med lite olja. Strö kokosflingor på sidorna så att smeten
inte fastnar. Häll smeten i formen och grädda tills kakan är mörk och sprucken
ovanpå, ca 20-25 minuter. Ta ut kakan och låt den svalna 15 minuter innan den
försiktigt stjälps upp på ett fat.
Kan serveras varm, men också kyld. Eventuellt med lite vispad grädde.
Monika
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar