Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

söndag 24 november 2013

Eftermiddagarna med Margueritte av Marie-Sabine Roger


Jag har läst en roman som heter Eftermiddagarna med Margueritte av Marie-Sabine Roger. En bok som redan 2010 blev film med Gerard Depardieu i huvudrollen. Nyligen har boken utkommit på svenska med översättning av Thérèse Eng (Oppenheim förlag 2013).

Boken handlar om Germain 45 år, 110 kg tung och nästan inte läskunnig. En man som är hunsad av sin mamma. En kvinna som genom hela hans liv betraktat honom som oönskad. De så kallade ”vännerna” på krogen driver ständigt med hans okunnighet. En dag möter han en gammal kvinna i parken. De inleder ett samtal som leder till nya träffar och snart längtar Germain efter stunderna med Margueritte.

Det här är en underbar liten historia om kärlek och vänskap. En historia som tydligt visar på betydelsen av vad möten kan innebära i människors liv. En ny värld öppnar sig för Germain. Två helt olika människor möts. Två människor från skilda värdar, men de har något att ge varandra ändå. Det har inte bara betydelse för Germain utan också för Margueritte och det har även betydelse för mig som läsare.  När jag läser den här boken blir jag glad. En slags varm känsla uppstår.
Jag tror dock inte jag vill förstöra den känslan genom att se filmen. Jag är inte så förtjust i skådespelaren Depardieu, men kanske skall jag ändå ge honom en chans för filmen är säkert bra, den också.  

Monika

5 kommentarer:

 1. Jag har bara sett filmen, nu får jag lust att läsa boken. Jag störde mig helt otroligt mycket på Depardieu. Han var så fel i rollen. Han var bara Depardieu, som vanligt, och tjugo år för gammal för rollen. Väldigt irriterande i en annars fin film.

  SvaraRadera
  Svar
  1. (tja, huvudpersonen var ju runt 45, stor och tjock :)

   Radera
  2. Jag såg filmen i söndags kväll och tycker den var bra. Stör mig dock på Depardieu som inte stämmer med min bild av Germain. I boken står det 45 år, stor och muskulös. Depardieu är 64 år och mest fet.

   Radera
  3. Boken är mycket bättre än filmen. Jag såg den i söndags kväll och fick försöka att inte fokusera för mycket på Depardieu. Han är både för gammal och alldeles för fet för rollen. Men filmen fångade mig ändå och Uffe tyckte den var väldigt bra, men han har inte läst boken och har inget att jämföra med...

   Radera