Lyckebo och Jul på Lyckebo

Lyckebo och Jul på Lyckebo

torsdag 5 juli 2012

Det är upp till dig av Maj Wechselmann


Det är upp till dig handlar om olja, folkmord och dina pengar. Maj Wechselmann är filmaren som gräver i lögner och skenbilder, som försöker avslöja den otäcka profitering som sker i oljans fotspår. Den här boken är underlaget till den film som handlar om svenska Lundinbolagets smutsiga oljeaffärer och samarbete med diktaturen i Sudan och den brutala regimen i Etiopien. Det är en förfärande läsning om systematiska folkrättsbrott och vittnesmål från människor som drabbats.

Det är många samstämmiga uppgifter från olika oberoende grupper som alla berättar om hur hela områden avfolkats, människor dödats, byar som plundrats och blivit nerbrända.
Under perioden, då det som mest pågick i Sudan, satt vår utrikesminister Carl Bildt i styrelsen för Lundin Oil. 2010 inleddes till slut en förundersökning om svenska företag medverkat till brott i Sudan under åren 1997-2003. Att jag skriver ”till slut” är för att denna förundersökning hindrades under många år. Vi har alltså en utrikesminister som misstänks för att ha medverkat till folkmord.
Jag tycker verkligen det är anmärkningsvärt. För att inte säga rent förfärligt.

I provinsen Ogaden i Etiopien finns också detta giriga oljebolag. Vittnesmålen från denna mycket stängda provins är likartade som vittnesmålen från Sudan. I oljans exploatering följer mord, våldtäkter, nedbrända byar och avrättningar utan några rättegångar. Det var i denna stängda provins som de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson tillfångatogs och senare dömdes till 11 års fängelse vid en rättegång som var långt ifrån vad vi i Sverige kallar för rättegång. De var två modiga journalister som letade efter sanningen och som försökte avslöja oljebolagens förfärande framfart i Etiopien.

Som avslutning uppmanar Maj oss att försöka styra över våra pensionsfonder. Att välja fonder som inte äger aktier i Lundin oil. Skandia, AMF, Handelsbanken, Länsförsäkringar, Nordea, Swedbank Robur, SEB är bara några av dem som har stora aktieposter i Lundin oil. Folksam meddelade 30 maj att de säljer sina aktier. Här är en länk till deras pressmeddelande.

Vi kan påverka. Det har hänt förut och är ingen omöjlighet. Vi kan alla göra val.
Jag tycker Carl Bildt borde göra detsamma. Alltså välja att avgå. Vi ska inte ha en utrikesminister som är misstänkt för mord.

Läs boken. Det är en tung läsning, men det minsta man kan göra för människor som blir utsatta för girigheten.


Utanför det som omnämns i Maj Wechselmanns bok pågår just nu en humanitär katastrof. Sydsudan blev självständigt förra året och nu tar sig gigantiska flyktingströmmar från Sudan till Sydsudan. Bortdrivna av sin egen regim.  Oroligheter vid det område som kallas för Blå Nilen och södra Kordofan tvingar tusentals flyktingar över gränsen varje vecka. Många har gått i veckor och kanske en månad för att komma undan stridigheter. De saknar mat och vatten. De är undernärda och sjuka. UNHCR:s chef MireilleGirard har varit på blixtvisit i Stockholm, för några dagar sedan, för att be om pengar och hjälp att ta hand om alla dessa flyktingar. Det rör sig om bortemot 170 000 människor i flyktingläger och det är förmodligen minst 300 000 på flykt i området. Även här finns Lundin oil. För här är det återigen oljan och girigheten som är orsaken.


Monika  

4 kommentarer:

 1. Girighet är ingen bra egenskap.

  SvaraRadera
 2. Håller med dig om Carl Bildt. Han borde inte sitta kvar. Det blev ett riktigt rabalder där.

  Tack för din kommentar. Visst är det förunderligt med dessa blommor som kommer som små frön och växer upp igen. De här har stått på samma ställe i många år.
  Jag blir lika glad varje år jag ser dem igen.


  Hoppas du haft en skaplig sommar hittills. Här har det varit upp och ner med vädret, men i går var det den varmaste och soligaste dagen (från morgon till kväll) hittills. Men idag var det slut på den glädjen.

  Kram

  SvaraRadera
 3. Som sagt...girighet är ingen bra egenskap.
  Tack för boktipset.
  Kram!

  SvaraRadera