Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

torsdag 7 oktober 2010

Nobelpris och Natthimmel
Så var då Nobelpriset klart och vi kan alla pusta ut. En författare från Peru: Mario Vargas Llosa blev den lycklige.
Nu kommer denne man att diskuteras, citeras och vändas och vridas på i det oändliga så jag tror jag lägger honom åt sidan och låter andra hålla i den tråden. Jag kan ju däremot säga att jag inte ropade: Äntligen! Nåväl, han är nog värd priset.

Jag skall istället berätta om en mycket bra ungdomsbok som jag läst under mina förkylningsdagar. Natthimmel av Sofia Nordin blev nominerad till Augustpriset 2009 och hon hade varit väl värd att få det. Det blev Skriv om och om igen av Katarina Kuick och Ylva Karlsson som fick priset och den boken är också värd många guldstjärnor så jag förstår att valet inte var lätt.
Natthimmel handlar om Tilda och hennes tysta familj. Att den är tyst, och var och en i familjen en ensam individ som stänger dörren om sin ensamhet, får vi som läsare uppleva genom Tildas ögon. Tilda är nästan alltid rädd. Rädd att säga fel saker, rädd att göra fel saker. Hon nästan utplånar sig själv i sin strävan att inte sticka ut vare sig hemma eller i skolan.
Men så en dag möter hon Jesper, en glad och utåtriktad rollspelare med en familj som är allt annat än tyst och instängd.
Sakta och en liten bit i taget vågar Tilda också göra saker som hon aldrig trott hon skulle våga.
Det här är verkligen en underbar bok som handlar om att hitta sig själv och våga gå sin egen väg i livet. Vilket ju inte är så lätt. Det vet vi alla.
Jag blir glad när jag läser denna boken och jag hoppas att den hittar fram till många läsare, både unga och gamla!

4 kommentarer:

 1. Tack för ett jättebra boktips. Min dotter är 10 år och slukar böcker. Det är inte alltid lätt att hitta något som är lite mer svårläst men med lämpligt innehåll för henne.

  Tänkte samtidigt fråga vilken åldersgrupp dina böcker skrivna är för?

  SvaraRadera
 2. Anneli, Natthimmel är kanske lite mer tonårsbok även om man är en 10-årig bokslukare. Men det kanske är bra att läsa en sådan här bok innan man kommer in i tonåren? Prova själv och läs den först, så vet du.
  Mina böcker om Fry är från 12 år och så länge man kan läsa brukar jag säga men en 10-årig bokslukare tror jag har väldigt stor behållning av dem. Flickan som det handlar om är 11 år i första boken och det går säkert bra att identifiera sig med böckernas huvudperson. En duktig 10-årig läsare klarar säker galant av mina böcker.

  SvaraRadera
 3. Jag läser tusen gånger hellre Natthimmel än Nobelpristagaren. Vad bra att du skriver att det är en bok för alla åldrar. Så är det ju med många ungdomsböcker. Så bra att vuxna läser dem - och så bra det vore om fler killar läste dem!

  Solbarnet är en bok jag gärna rekommenderar - jag skulle bara önska att det var en serie på minst tre böcker så du hade haft plats att utveckla alla spännande trådar och alla relationer i den än mer!
  Kram/Eva

  SvaraRadera
 4. Eva, så roligt att du rekommenderar Solbarnet. Jag har tänkt precis som du säger, för Månguden och Isvintern är fortsättningen på Solbarnet. Jag skriver nu på 4:e boken, vilken eventuellt kan bli den sista. Jag har redan från början varit helt klar över hur allt skall sluta.

  SvaraRadera