Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

torsdag 1 mars 2012

Godafton Herr Strindberg





2012 är Strindbergår. Det är hundra år sedan han gick bort och detta uppmärksammas på många olika sätt. I många teatersalonger spelas hans pjäser. Fröken Julie blir film och August Strindbergs liv vänds ut och in och berättas på en mängd olika sätt.
För några år sedan skrev jag och regisserade en teaterföreställning som heter ”Godafton Herr Strindberg”. I föreställningen berättade och gestaltade skådespelarna hans liv och gav smakprov från två av hans pjäser: Lycko-Pers resa och Ett drömspel.
För att skriva manuset fick jag kliva in i Strindbergs liv. På något sätt kändes det som att jag kom närmare honom. En fantastisk författare, men kanske inte alltid lika fantastisk som privatperson.
Det lär vara en polis som haffade Strindberg när han sent en kväll hoppade ut genom ett fönster och sprang utan kläder genom gatorna. När han såg att det var August Strindberg sa han bara: ”Godafton herr Strindberg”.
Bilderna ovan är från föreställningen. Den klassiska vinterbilden på den promenerande Strindberg fick bli grunden till teateraffischen.
Passa på att läsa herr Strindbergs litteratur och gå och se någon av hans teaterpjäser.

Monika

3 kommentarer:

  1. Vad roligt att du skrivit och regisserat på Strindbergstemat, jättespännande. Det svartvita fotot tycker jag är så typiskt, precis så som jag tänker mig Strindberg.

    Tack för uppmaningen! :-) Är redan i färd med just det, läser "Det nya riket" köpt på antikvariat August i Stockholm för endast 20kr. Vilket språk i denna bok ... Jag njuter av varje ord!
    Ska även försöka ta del av några av alla de olika evenemang som finns att välja på detta Strindbergsår!
    Ha en fin helg!

    SvaraRadera
  2. Jag har länge varit avvaktande till Strindberg, men fann i somras en fin bok av Olof Lagerkrantz om Strindbergs liv. Mycket intressant. Här fick jag också inblick i hans personlighet ur flera olika aspekter.
    Önskar dig en fin helg Monika.

    SvaraRadera
  3. Jag har läst boken om Siri av Lena Einhorn. Förstår att Strindberg inte var någon lätt människa att leva med, men odödlig litteratur har han skrivit. Hans pjäser spelas om och om igen. Det är rätt fantastisk.

    SvaraRadera